DUTCH SLEDDOG ORGANISATION

Geschiedenis van de WSA en DSO

 

In 1995, toen enkele nationale sledehondenorganisaties in Europa het niet eens waren met de richting die FISTC insloeg, werd de beslissing genomen om een nieuwe internationale organisatie op te richten voor de sport van raszuivere sledehonden volgens de FCI-normen.
Het concept voor een nieuwe organisatie werd voor het eerst geopperd door Bernd Keusemann.
De WORLD SLEDDOG ASSOCIATION eV -WSA- werd opgericht.
Oorspronkelijke oprichters en bestuursleden waren Gitta Henz, Hanne Noike, Jürgen Falkenberg, Bernd Dahlke, Johann Lingier, Paul Kutzner en de voorzitter Bernd Keusemann. Op de eerste algemene vergadering van de WSA werden Pia Joergensen en John Swanen, destijds voorzitter van de DSO, aanvaard als bestuursleden.
Al in 1997 benaderde de WSA de IFSS om lid te worden van de IFSS. Na een ontmoeting tussen de IFSS-vertegenwoordiger en Bernd Keusemann werd de WSA in 1998 geassocieerd lid van de IFSS en heeft deze status tot op de dag van vandaag behouden. 

De tijd voor de Internationale Kampioenschappen was aangebroken en de eerste Distance en Sprint Europese Kampioenschappen werden gehouden in Neubau / Fichtelberg en Frauenau. Daarna reisde het "WSA Sleddog Circus" elk jaar naar verschillende plaatsen en landen van Duitsland tot Oostenrijk, Italië, Polen, Slowakije, Zweden en Zwitserland om de jaarlijkse kampioenschappen te houden.
Naast de Wereldkampioenschappen van de WSA worden er ook Eurocup races gehouden. Het groeiend aantal deelnemers aan de Eurocup-evenementen bewijst dat dit de juiste richting is om verder te gaan dan de jaarlijkse kampioenschapsraces. Dit geldt des te meer in de jaren dat WK-evenementen moesten worden afgelast.
Door dit sportgerichte werk is de WSA uitgegroeid tot de grootste sledehondenorganisatie voor raszuivere sledehonden ter wereld!
Bron: WSA
 

De geschiedenis van de DSO hangt nauw samen met de oprichting van de WSA. De meeste Duitse verenigingen van de Arbeitsgemeinschaft Schlittenhunde Deutschlands (AGSD) sloten zich aan bij de WSA. In Nederland koos Mushing Holland voor de FISTC. Een aantal leden van MH kozen echter voor de WSA  omdat zij altijd al de kwalificatie wedstrijden van de AGSD liepen want daar liep immers de concurrentie. Ook waren sommigen lid van een Duitse vereniging. In 1996 werd de DSO opgericht, o.a door John Swanen, Ad en Dimphy Muys, Sjaak en Corry van den Ham, Gijsbert Nellestijn, Rob van Tiggelen enz.
Alvorens men lid kan worden heeft de DSO een aantal regels opgesteld.
Toelatingseisen zijn o.a. een aantal sneeuwwedstrijden.
Het doel was:
1. Wedstrijdervaring op doen zodat iedereen mee kan beslissen over punten die de sport betreffen. 
2. Mushers met asociaal en onsportief gedrag buiten de deur houden.
3. En het belangrijkste was wedstrijdervaring opdoen zodat je op grote wedstrijden (WK) je honden, jezelf en/of je medemushers niet in gevaar kan brengen door ondeskundig gedrag.
Dit is een grondbeginsel van onze vereniging die altijd goed heeft  gewerkt.
Mushers van de DSO vormden een hechte groep en waren graag geziene gasten op de trails in de Alpenlanden. Ook op sportief gebied behaalden zij goede resultaten. Vaak eindigden zij bij de eerste 10 in hun klasse of behaalden een podiumplaats. 
De DSO heeft in de beginjaren ook een aantal karrenwedstrijden georganiseerd, o.a. in Sellingen, Havelte en Kuinderbos. Deze laatste wedstrijd is overgenomen door de DASSC en wordt nog ieder jaar door hen georganiseerd.
Ook werd er een clubblad uitgegeven met allerlei nieuws op het gebied van de  sledehondensport.
Nu worden er door de DSO mushers uitgezonden naar de Wereldkampioenschappen van de WSA. 
Van iemand die lid wordt van de DSO mag men veronderstellen dat men de intentie heeft om deel te nemen aan een WK en dan is het niet teveel gevraagd om aan bepaalde toelatingseisen te voldoen.

Bron: Corry van den Ham en Cindy van den Brink